Echte boter of echte margarine voor veggies? #recept

margarine-300x246In een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde werd getoond hoe het is gesteld met de roomboter in Nederland. Het bleek in de uitzending dat alle roomboter van koemelk komt. Dat mag ook niet anders natuurlijk. Het enige verschil is te vinden in wat de koeien eten en of ze wel eens buiten gelopen hebben. Grasboter en boter in de goudkleurige verpakking zijn duurder dan in papieren verpakking. Volgens een boterkenner is aan de kleur van de boter te zien of het goede boter is, die moet geel zijn, hoe geler hoe beter (en hoe zachter) .[1]

Over margarine geen woord, hoe dat gemaakt wordt ben ik even gaan googelen, maar vond niet echt veel info, wel over recepten MET margarine, maar niet VAN margarine. Toch heb ik er een gevonden.

Wat is margarine?

Margarine is een vervanger voor boter die in 1869 is uitgevonden door de Franse scheikundige Hippolyte Mège-Mouriés. Deze onderzocht hoe de melkproductie in de koe tot stand komt. Daarbij kwam hij tot de conclusie dat de koe haar eigen lichaamsvet afgeeft in de melk. De oorspronkelijke margarine werd dan ook uit rundvet, afgeroomde melk, en gesnipperde koeienuiers vervaardigd.
Napoleon III had opdracht gegeven een broodsmeersel te ontwikkelen dat zijn soldaten op een veldtocht in hun ransel konden meenemen zonder dat het snel bedierf, zoals boter. In 1869 was er een bruikbaar resultaat. Maar doordat een jaar later de Frans-Duitse Oorlog uitbrak, was men niet in staat om margarine op een fabrieksmatige schaal te produceren. Het was de NederlanderAnton Jurgens die in 1871 de eerste margarinefabriek ter wereld opzette, in Oss. Hij werd nagevolgd door Simon van den Bergh, die in1872 een soortgelijke fabriek opende, eveneens te Oss. Beide concurrenten stonden aan de basis van wat later het concern Unileverzou worden.
Margarine bleek van onschatbare waarde doordat het, in tegenstelling tot boter, niet na verloop van tijd ging schiften en dus een lang houdbare bron van vetten voor de soldaten was, die makkelijk meegenomen kon worden op veldtocht.

Hoe Je Zelf Margarine Kunt Maken

Recept via: http://www.ehow.com/how_2292754_make-margarine.html

Inleiding

Margarine wordt oorspronkelijk gemaakt door karnen van ossenvet en room. Margarine heeft een lange weg afgelegd sinds de introductie in 1870. Margarine is gemakkelijk te verspreiden en kan gebruikt worden in tal van recepten. Het maken van margarine thuis is een eenvoudig, kosteneffectief alternatief voor de winkel gekocht merken.

De naam margarine is afgeleid van het Griekse woord margarites, dat parel betekent. Dit vanwege de parelachtige glans die het smeersel in het begin had. In de Nederlandstalige gebieden werd het product aanvankelijk kunstboter genoemd.

Margarine is zo gewoon geworden als vervanger voor boter, dat men vaak boter zegt als margarine wordt bedoeld. Soms spreekt men zelfs van roomboter of echte boter om uitdrukkelijk aan te geven dat men boter bedoelt en geen margarine.

Wat je nodig hebt

  • Blender of foodprocessor
  • Luchtdichte container of pot
  • 1/2 kopje melk (moeder- geite- kamele- koeie- ezelinne- of andere melk)  of sojamelk(voor veggies)
  • 1 kopje olie
  • 1 theelepel vloeibare lecithine
  • Citroensap
  • Tikkeltje kurkuma (geelwortel)
  • 1/2 theelepel. zout, of naar smaak
  • Eventueel extra smaakstoffen

Daar gaan we

  1. Giet de (soya)melk in de blender of foodprocessor om het te beluchten en romig te maken. Blend op de hoogste stand ongeveer 1 minuut.
  2. Giet de olie in een dun straaltje erbij om zich te mengen totdat het mengsel wordt geëmulgeerd (net zoals je mayonaise maakt). Het duurt een minuut of twee om de olie bij de melk  te voegen. Bepaal zelf je juiste samenhang je nodig hebt om een soepele margarine te krijgen.
  3. Druppel de vloeibare lecithine erbij. Lecithine is een emulgator die ervoor zorgt dat de melk en olie gemengd blijven, anders moet je de margarine telkens weer doorroeren.
  4. Voeg het citroensap toe. De zuurgraad in het citroensap zorgt voor het behoud en de versheid van de margarine.
  5. Doe in een beetje kurkuma erbij voor de kleur. Kurkuma is geconcentreerd, dus maar een klein beetje (saffraan lijkt mij ook lekker).
  6. Strooi het zout en mix op lage temperatuur gedurende een paar seconden om alle ingrediënten grondig te mengen.
  7. Doe de margarine in een luchtdichte container of pot. Bewaar het in de koelkast maximaal drie weken.

Tips

Elk type olie kan worden gebruikt, maar voorkom dat de margarine een overweldigende oliesmaak heeft. Goede keuzes zijn olijf, canola-of zonnebloemolie.
Zodra je de margarine klaar hebt, kun je smaak van de margarine met knoflook, kaneel of andere kruiden of specerijen vervolmaken. Voeg deze aan de margarine toe en mix het goed.
Als margarine te zacht wordt, plaats hem in de koelkast om aan te stijven.
Je kunt een andere variant van de zelfgemaakte margarine maken door het combineren van 1 kopje olie met 1 kopje zachte boter. Samenvoegen tot het romig is. Let op dat de boter niet echt smelt, het mag alleen zacht worden. Het beste is de boter bij kamertemperatuur zacht te laten worden.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Margarine

[1]
Keuringsdienst van Waarde  24 feb 2011 

Boter
Is roomboter niet gewoon boter? Volgens experts wel, en er wordt niet mee gerommeld. De Keuringsdienst van Waarde valt er met zijn neus in. We gaan kijken hoe de prijsverschillen ontstaan.
http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/24-02-2011/NPS_1175168

Klokhuis 23 jun 2011
Wat is het verschil tussen margarine en boter?
We smeren het elke dag op ons brood: margarine! Wat is het verschil tussen dit broodsmeersel en boter? In margarine zitten plantaardige vetten, terwijl boter een zuivelproduct is. Dit en nog veel meer weetjes ontdekt Dolores in de margarinefabriek. Belangrijkste vraag is: hoe maak je goede smeerbare margarine?
http://www.npo.nl/het-klokhuis/23-06-2011/NPS_1183339

Broodje Gezond  14 juni 2016
Welk broodje is gezonder, met boter of margarine

Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris onderzoeken of je nu beter boter op je brood kunt smeren of margarine.
http://www.npo.nl/broodje-gezond/14-06-2016/KN_1681158

margarine-300x246

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.