Maandelijks archief: september 2015

Ad Broere houdt vast aan het afschaffen van rente

adbroereStichting Ons Geld heeft een nieuwsbrief rondgestuurd, waarin staat: ‘Ad Broere heeft er voor gekozen niet deel te nemen aan het rondetafelgesprek van 14 oktober. Wij respecteren Ad zijn beslissing en danken hem voor zijn kennis, passie en inzet‘.

Hieraan voegt Ad het volgende toe:

Ik ben een van de eerste initiatiefnemers van het Burgerinitiatief Ons Geld. In november 2014 ben ik met de cast van ‘De Verleiders’ en ‘Stichting Ons Geld’ gestart met het initiatief, waarbij mijn inzet vooral het rentevrij maken van de economie was. Het initiatief kreeg 115.000 handtekeningen en wordt behandeld in het parlement. Hoewel ik veel waardering heb voor de visie en de aanpak van mijn mede initiatiefnemers, zie ik te weinig terug van mijn uitgangspunten in de tekst die is voorgelegd aan de Tweede Kamer. Ik begrijp heel goed dat politiek zich niet goed verhoudt tot een radicaal standpunt. Ik heb echter besloten dat mijn loyaliteit naar de mede initiatiefnemers niet zo ver kan en mag gaan dat ik mijn eigen visie daarvoor opoffer. Ik ben vrijspreker, ongebonden, en wil dat blijven! Daarom heb ik het besluit genomen om mijzelf terug te trekken uit het initiatief. Op 14 september stuurde ik de mede initiatiefnemers de volgende tekst:

‘Ik heb het besluit genomen om per direct te stoppen met mijn deelname aan het Burgerinitiatief Ons Geld. Hiervoor heb ik meerdere redenen. De belangrijkste is dat ik niet geneigd ben tot een compromis met betrekking tot dit geldstelsel. Zolang verreweg het grootste deel van het geld door schuld ontstaat en zolang voor die schuld geld moet worden betaald, is het een mathematische zekerheid dat crisissen bij herhaling zullen optreden en dat de welvaart zeer ongelijk verdeeld zal blijven. Wat mij betreft staat daarom een rentevrije economie centraal en een verdienmodel van banken dat is gebaseerd op de toegevoegde waarde van de dienstverlening en niet op de hoeveelheid uitgeleend geld. Vanzelfsprekend heb ik er begrip voor dat radicale besluiten politiek onhaalbaar zijn en dat het een kwestie van manoeuvreren is om zoveel mogelijk te bereiken van wat je voor ogen hebt. Dat is echter niet ‘my cup of tea’. ‘

Dit neemt vanzelfsprekend niet weg dat ik ‘Stichting Ons Geld’ en ‘De Verleiders’ veel succes wens bij het rondetafelgesprek dat op 14 oktober in het gebouw van de Tweede Kamer wordt georganiseerd door de ‘Vaste Commissie voor Financiën van de Tweede Kamer’. Hoewel in het HALVE UUR dat de initiatiefnemers wordt geboden om hun visie toe te lichten nauwelijks potten kunnen worden gebroken. Bovendien komen DAARNA de banken en wetenschappers aan het woord.

Aldus zijn facebookbericht van 26 september 2015

Thema Week van het Basisinkomen: een sociaal vangnet voor het leven

2015_8th_BIW-with-date-NL14-21 september 2015 is er de week van het basisinkomen. internationale activiteiten onder motto: “onvoorwaardelijk basisinkomen; een sociaal vangnet voor het leven”

We hebben te maken met meer dan één crisis, die niet alleen het leven van elk individu, maar de hele mensheid in gevaar brengt. Deze crises – sociale, ecologische en financiële – worden wereldwijd op veel verschillende manieren gevoeld.

In de Week van het Basisinkomen van dit jaar willen we de aandacht vestigen op het Onvoorwaardelijk Basisinkomen (OBi) als “Sociaal Vangnet voor het Leven“, dat niemand uitsluit.

internationalbasicincomeweeklogo8thIn een wereld waarin werk wordt gekenmerkt door toenemende onzekerheid, flexibiliteit en precariteit, verjaagt het OBi niet alleen angstbeelden die mensen vatbaar maken voor haat en geweld tegen “anderen”. Het OBi genereert ook economische groei waar dat broodnodig is, terwijl het ruimte biedt aan een omgekeerde ontwikkeling, ‘degrowth’, daar waar dat zinvol is. Een OBi zorgt voor ecologische en economische duurzaamheid, die het voortbestaan van het leven op aarde ook in de toekomst veilig stelt.


De Week van het Basisinkomen werd in 2008 voor de eerste keer georganiseerd op initiatief van activisten uit Duitstalige landen[1]. Hoewel de Week vanaf het begin internationale ambities had, kwamen de activiteiten – vooral in Europa – pas echt goed op gang na oprichting in 2014 van de nieuwe coalitie Unconditional Basic Income Europe (UBIE).

 

Meer informatie en programma op http://week-van-het-basisinkomen.nl
http://week-van-het-basisinkomen.nl/programma-14-21-september-2015/

Voor internationale activiteiten: http://basicincomeweek.org
http://basicincomeweek.org/calendar/

 

[1] http://week-van-het-basisinkomen.nl/geschiedenis-van-de-week-van-het-basisinkomen/