Thema Week van het Basisinkomen: een sociaal vangnet voor het leven

2015_8th_BIW-with-date-NL14-21 september 2015 is er de week van het basisinkomen. internationale activiteiten onder motto: “onvoorwaardelijk basisinkomen; een sociaal vangnet voor het leven”

We hebben te maken met meer dan één crisis, die niet alleen het leven van elk individu, maar de hele mensheid in gevaar brengt. Deze crises – sociale, ecologische en financiële – worden wereldwijd op veel verschillende manieren gevoeld.

In de Week van het Basisinkomen van dit jaar willen we de aandacht vestigen op het Onvoorwaardelijk Basisinkomen (OBi) als “Sociaal Vangnet voor het Leven“, dat niemand uitsluit.

internationalbasicincomeweeklogo8thIn een wereld waarin werk wordt gekenmerkt door toenemende onzekerheid, flexibiliteit en precariteit, verjaagt het OBi niet alleen angstbeelden die mensen vatbaar maken voor haat en geweld tegen “anderen”. Het OBi genereert ook economische groei waar dat broodnodig is, terwijl het ruimte biedt aan een omgekeerde ontwikkeling, ‘degrowth’, daar waar dat zinvol is. Een OBi zorgt voor ecologische en economische duurzaamheid, die het voortbestaan van het leven op aarde ook in de toekomst veilig stelt.


De Week van het Basisinkomen werd in 2008 voor de eerste keer georganiseerd op initiatief van activisten uit Duitstalige landen[1]. Hoewel de Week vanaf het begin internationale ambities had, kwamen de activiteiten – vooral in Europa – pas echt goed op gang na oprichting in 2014 van de nieuwe coalitie Unconditional Basic Income Europe (UBIE).

 

Meer informatie en programma op http://week-van-het-basisinkomen.nl
http://week-van-het-basisinkomen.nl/programma-14-21-september-2015/

Voor internationale activiteiten: http://basicincomeweek.org
http://basicincomeweek.org/calendar/

 

[1] http://week-van-het-basisinkomen.nl/geschiedenis-van-de-week-van-het-basisinkomen/

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.