Vereniging Basisinkomen in de opheffing?

Heb er nog eens een nachtje over geslapen, over die verandering van de naam van de Vereniging Basisinkomen” naar “Basisinkomen Nederland”. Ik blijft het een slecht idee vinden, om een organisatie die aan het opklimmen is met de promotie van het basisinkomen ineens van naam te laten veranderen.

Meerwaarde heeft het niet; Basisinkomen is een Nederlands woord, wat geeft het meer informatie dan een nationalistisch tintje aan het basisinkomen en het idee dat de Vereniging een wereldorganisatie is? Daar hebben we basisinkomen.org (BIEN) voor en voor Europa (UBIE). Hou het gewoon bij de oude naam of wordt er binnenkort ook een afdelingen België, Duitsland, Denemarken opgericht?

Het is zoals Maarten van Rossum zou kunnen zeggen “het is gewoon een belachelijk neo-liberaal idee om meer omzet te genereren aangestuurd door reclamebureaus die de genen zijn die er alleen maar aan verdienen

Voor de Belgen is het jammer, die passen goed bij “Vereniging”, niet bij Nederland” een het is meer een meegaan met de populisten om Nederland wit te houden en de fakkel over te dragen het basisinkomen te laten invoeren door een nazionalistische grootbek.

Het bestuur heeft het plan opgevat om naam van de Vereniging naar buiten te veranderen onder het mom van dat er meer jeugd bereikt moet worden. “Vereniging” zou te “oubollig” zijn om jongeren te trekken voor het Basisinkomen, daarom maar helemaal schrappen en “Nederland” er voor in de plaats achter te zetten.

Ik vind het meer een slechte aflevering van “Wie is de mol”, die naamsverandering . Ik ga het rijtje potentiele kandidaten even na:

Is het Alex, de voorzitter, het politieke beest dat al eeuwen het basisinkomen promoot, mede door oprichting van BIEN? Nee die is het niet, die laat zich gewoon beïnvloeden door wat de sterkste lobby is en mogelijkheden geeft het basisinkomen in de politiek te promoten.

Is het Willem? Nee die kijkt het maar als oud verkeersdeskundige allemaal aan en zorgt dat de stoplichten op groen blijven staan.

Is het Marten de penningmeester? Nee die is niet de mol, die houdt gewoon de penningen secuur bij.

Is het Hilde? Nee, die lijkt mij niet de mol die zorgt gewoon met haar praatjes en enthousiasme dat de vereniging een visitekaartje krijgt in andere organisaties.

Is het Adriaan? De stille getuige van hoe iedereen alles op een verkeerde manier doet?

Van Sander kan ik niet zeggen of hij de mol is, zou niet weten waarom.

Jan Atze? nee die is te druk met Brigitta.

Reyer, de gangmaker achter de redactie? Nee die is zeker geen mol, als we Reyer niet hadden, dan zouden we een hoop power missen om de website draaiende te houden!

Carin, die zomaar kwam aanwaaien uit het kielzog van GroenLinks. Is zij de mol? Zou kunnen. Met haar slechte wix website enthousiasme genereren om de zogenaamde “slechte” website van de vereniging om te vormen naar een nog slechtere versie, daar wist ze wel iemand voor: Kees die lekker zijn eigen gang gaat om deze hervorming aan te richten. Een professionele vrijwilliger die na het debacle van een paar duizend euro voor een professioneel websitebouwer met enthousiasme ontvangen is.Wel op zijn eigen manier, zonder dat anderen zich er mee bemoeien, met als enig contact het filter Carin, die inmiddels ook de redactie aan het infiltreren is. Met veel enthousiasme  ergens aan beginnen en dan niets doen onder het mom van “ik heb weinig tijd, moet ook nog mijn werk doen”

Of is  het de bedoeling de Vereniging een onderafdeling van GroenLinks maken om zo de concurrentie uit te schakelen, net zoals GroenLinks het milieubeleid geminimaliseerd heeft tot het plaatsen van windturbines in de achtertuinen van mensen met zaagsel in hun kop, omdat dat makkelijke lijkt, en als ze dat wat tegensputteren als terroristen worden afgeschilderd. (ok, buiten het onderwerp, maar ik moest het even kwijt)

Nee, dan denk: is Els de echte mol?  Els natuurlijk die zich stilletjes op de achtergrond meester heeft gemaakt van het ledenbestand en nu ineens de knuppel in het hoenderhok gooit door een naamsverandering voor te stellen?

Een neoliberale manier om de achterban in verwarring te brengen, de democratie om zeep te helpen zonder dit voorstel op de ALV te laten behandelen. Straks na de naamsverandering ook nog de vereniging om te vormen in een stichting, zodoende het alleenheersersrecht te hebben dat te doen waar de honden geen brood van lusten?

Voor de SEO/exposure van de website is een naamsverandering helemaal niet goed, zeker niet als die misschien ook nog eens wordt aangepakt, alle links met het verleden worden doorbroken, niets is meer te vinden, de ranking is weg, de koppeling met Vereniging Basisinkomen op internet wordt verbroken, een jarenlange tocht om bovenaan te komen met zoekopdrachten en zo de “vereniging” te promoten. Dat het voor Nederland is al lang duidelijk daar hoeft geen naamsverandering aan te pas te komen. Er is ook geen herpositionering van de Vereniging aan de gang. Wij blijven bij de core buisiness: het promoten van het basisinkomen, dus die gegronde reden is er niet. https://www.mt.nl/business/bedrijfsnaam-veranderen-liever/543759 

Verwarring wordt groter voor het publiek: “bestaat de vereniging nog wel”; “is Basisinkomen Nederland een politieke partij?” Er komen nu al vragen binnen van mensen met zaagsel in hun kop die aan de Verenging een basisinkomen vragen, met hun bankrekeningnummer erbij. Dat zal alleen maar toenemen als de naam veranderd wordt in “Basisinkomen Nederland” Alsof dat een organisatie is de het Basisinkomen in Nederland uitdeelt. Let maar op!

Wil je meer bekendheid en enthousiasme onder jongeren, zorg dat dat je ze bereikt in hun eigen taal, niet met een naam die ze nog steeds niets zegt. Zorg ervoor dat de het basisinkomen gepromoot wordt door Insta’s, Snapchats en TikToks, zorg ervoor dat je een jonge vlogger hebt die het basisinkomen regelmatig noemt. Geeft zo’n vlogger desnoods een paar honderd euro om dat regelmatig te doen. Geef dan wel een tekst mee die gebruikt kan worden door zo’n vlogger, want een basisinkomen heeft ie al  door de opbrengsten van Youtube. Dus het enthousiasme moet wel gefingeerd worden door product placement. Zo werkt dat tegenwoordig.

Misschien ben ik wel de mol, die jarenlang gangetjes aan het graven is, een heel Nederlandstalig Netwerk aan het licht bracht, ondergronds, waar het “platformbasisinkomen” een blauwe maandag over aan het dromen was. Ja misschien moet ik met maar terugtrekken in mijn molshoop, alle stokjes uit handen geven en de grasmaaier zijn gang laten gaan…

Veel succes met de naamsverandering, mij heb je niet.

 

robin

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.